Search

Voorgaande exposities

 

Mapping Australia

Mapping Australia

Op maandag 3 oktober openden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de tentoonstelling Mapping Australia. Ze bezochten de tentoonstelling in aanloop naar het staatsbezoek aan Australië en Nieuw-Zeeland eind oktober en begin november. De tentoonstelling toont naar aanleiding van de viering van het Dirk Hartog jaar een unieke combinatie van historische VOC-kaarten van Australië en Aboriginal schilderijen waarin de plaatsen en verhalen van het land en de diepe verbinding daarmee verbeeld worden.

Mapping Australia is te zien tot en met 15 januari 2017.


Lees meer

Remember Me. Stories in print.

Remember Me. Stories in print.

Verlengd t/m 21 september 2016

Het AAMU bestaat 15 jaar en viert dat met een tentoonstelling over indringende verhalen in sprekende, uitgesproken grafische kunstwerken. Voor Remember Me. Stories in print zijn 60 kunstwerken speciaal van Australië naar Nederland overgekomen.

Lees meer

De kracht van hout

De kracht van hout

25 april 2015 t/m 10 januari 2016

In deze expositie staan houten kunstobjecten uit de Australische Aboriginal cultuur centraal. Van de Pukumani palen, van oorsprong gebruikt bij begrafenisrituelen, tot een uitgebreide selectie van schilderijen op boombast. Naast sculpturen van voorouderlijke wezens zoals de mimih-geesten en de yawkyawk zijn er natuurlijk ook rijk beschilderde didgeridoos en boemerangs te zien.

Lees meer

Saltwater Country

Saltwater Country

11 januari t/m 19 april 2015

Saltwater Country laat u een grote diversiteit aan kunst zien van zestien kunstenaars uit de kustgebieden van Queensland. Hun voelbare verbinding met de zee en een diepgaande kennis van dit gebied verbeelden ze in kleurrijke schilderijen op doek, installaties van grote visnetten, in brons gegoten, aangespoelde voorwerpen en fotowerken over de eerste ontmoetingen met de blanken. 


Lees meer

BLAK. Forced Into Images

BLAK. Forced Into Images

12 oktober 2014 t/m 4 januari 2015

Fiona Foley - Christian Thompson - Destiny Deacon - Richard Bell - Bindi Cole - Michael Riley. In de foto- en videokunstwerken in BLAK laten zes invloedrijke, geëngageerde kunstenaars schrijnende, prikkelende maar ook humoristische beelden zien. Alle zes spotten ze met een verwrongen beeld dat aan hen wordt opgedrongen op basis van hun uiterlijk, sekse of Aboriginal afkomst.

Lees meer

Country To Coast. Colours of the Kimberley

Country To Coast. Colours of the Kimberley

12 januari t/m 5 oktober 2014

Country to Coast neemt u mee op een visuele reis door de Kimberley, een onherbergzaam gebied in Noordwest-Australië met een rijke kunsttraditie. U wordt meegevoerd langs de okerkleuren van de Oost-Kimberley, de flash colours van het zuidelijk landschap om te eindigen bij een explosie van kleur aan de westkust van Australië.

Lees meer

BOMB

BOMB

11 juni 2013 t/m 5 januari 2014

BOMB is een hevig confronterend, prikkelend maar soms ook humoristisch, multimediaal schouwspel. Blak Douglas en Adam Geczy verbeelden in BOMB thema's als extreem nationalisme, racisme, discriminatie en vreemdelingenhaat in video, fotografie, muurschilderingen, installaties en performances. 

Lees meer

Storytellers. Verhalen verbeeld

Storytellers. Verhalen verbeeld

13 januari t/m 9 juni 2013

In Storytellers worden aan de hand van prachtige kunstwerken op doek en boombast vijf van deze belangrijke verhalen uit de Aboriginal cultuur verteld. Droomverhalen zoals dat van de Clan van de Wilde Honing en machtige voorouderlijke wezens als de Regenboogslang, worden verbeeld door internationaal vermaarde kunstenaars die tot de top van de hedendaagse Australische kunst horen. Ook ziet u hoe de lange traditie van het vertellen van verhalen is opgenomen in recente kunst uit de grote Australische steden.

Lees meer

Outsider/Insider. The art of Gordon Bennett

Outsider/Insider. The art of Gordon Bennett

21 juni 2012 t/m 6 januari 2013

Rijk, gelaagd en confronterend: Gordon Bennetts werk doet veel stof opwaaien. Zijn persoonlijke zoektocht naar identiteit door zijn gemengde achtergrond en confrontatie met racisme vormen de basis voor internationale thema’s in zijn veelzijdige oeuvre. Vraagstukken over culturele identiteit, racisme, kolonialisme, vrijheid en de dominantie van de westerse (kunst)geschiedenis lopen als een rode draad door zijn werk.

Lees meer

Heart and Soul. The Laverty Collection, Sydney

Heart and Soul. The Laverty Collection, Sydney

20 januari t/m 17 juni 2012

Met Heart and Soul presenteert het AAMU de Laverty Collection, Sydney voor het eerst in Europa. Deze collectie wordt gezien als een van de belangrijkste, particuliere collecties van Aboriginal kunst in de wereld. De tentoonstelling vertelt het persoonlijke verhaal van het kunstverzamelaarsechtpaar Colin en Elizabeth Laverty.

Lees meer

Be My Guest

Be My Guest

27 mei 2011 t/m 8 januari 2012

In Be My Guest. 10 ontmoetingen met Aboriginal kunst gaan kunstwerken van grote namen uit de Aboriginal kunst een dialoog aan met kunst uit allerlei disciplines en windstreken. Een greep uit de fascinerende tweeluiken die te zien zijn in de expositie: grootmeester Emily Kame Kngwarreye en de Amerikaan Sol LeWitt, grondlegger van de Minimal Art stroming; de felle, abstracte kleurvlakken van Sally Gabori uit Queensland samen met een bewerkt Asmat T-shirt uit Papoea dat Roy Villevoye verzamelde en waarvan hij de eigenaar fotografeerde.

Lees meer

Los van Traditie. CoBrA en Aboriginal kunst

Los van Traditie. CoBrA en Aboriginal kunst

11 november 2010 - 8 mei 2011

LOS VAN TRADITIE. CoBrA en Aboriginal kunst verkent de invloed van de ideeën van de Europese, avant-garde Cobrabeweging op de ontwikkeling van hedendaagse Aboriginal kunst. Het verbindt ontwikkelingen die zich afspeelden in verschillende decennia en op verschillende continenten en elkaar raakten in de jaren negentig in Centraal-Australië. Werken van Paji Honeychild Yankarr, Narputta Nangala Jugadai en Paddy Bedford worden getoond in samenhang met kunstenaars als Karel Appel, Constant en Pierre Alechinsky.


Lees meer

Aboriginal Art Today!

Aboriginal Art Today!

10 april t/m 31 oktober 2010

Aboriginal art today! biedt aan iedereen die meer wil weten over deze jonge en dynamische kunststroming, een uitgelezen overzicht van de ontstaansgeschiedenis van hedendaagse Aboriginal kunst rond 1970 tot de nieuwste ontwikkelingen. De verschillende regio’s en kunstencentra worden uitgebreid belicht, tegen de achtergrond van historische gebeurtenissen die cruciaal waren voor de ontwikkelingen in de hedendaagse Aboriginal kunst. 

Lees meer

Paddy Bedford. Crossing Frontiers

Paddy Bedford. Crossing Frontiers

8 oktober 2009 t/m 11 april 2010

Met gepaste trots presenteert het AAMU Crossing Frontiers, de allereerste solotentoonstelling van Paddy Bedford buiten Australië. Paddy Bedford (Nyoonkoony) geldt als een van de belangrijkste, hedendaagse Australische kunstenaars en bouwde in een korte periode van acht jaar een rijk oeuvre op. Speciaal voor deze tentoonstelling kwamen veertig doeken en gouaches afkomstig uit de Paddy Bedford Estate van Australië naar Nederland.


Lees meer

Kleur Bekennen

Kleur Bekennen

23 april t/m 27 september 2009

Van de intense kleuren in het werk van Emily Kame Kngwarreye tot het subtiele palet van Billy Benn: Kleur Bekennen viert het gedurfde gebruik van kleur in de hedendaagse Aboriginal kunst uit Australië. Het laat niet alleen een geweldige kleurexplosie zien maar toont ook nieuwe kunst en nieuwe ontwikkelingen. 


Lees meer

Brook Andrew: Theme Park

Brook Andrew: Theme Park

17 oktober 2008 t/m 13 april 2009

Het AAMU is omgetoverd tot een bijzonder, ongebruikelijk en soms ongemakkelijk themapark. De Australische kunstenaar Brook Andrew neemt het hele museum onder handen. Hij gebruikt daarvoor zijn eigen werk en werken in bruikleen zoals zeventiende-eeuwse gravures uit het Maritiem Museum in Rotterdam. Daarnaast plaatst hij hedendaagse kunstwerken van o.a. Marlene Dumas, Felix De Boeck en Marcel Broodthaers naast traditionele objecten en werken uit de collecties van het AAMU en andere, internationale musea.

Lees meer

Nomaden in Kunst

Nomaden in Kunst

17 april t/m 5 oktober 2008

Marcel Broodthaers <> Dorothy Napangardi, Kathleen Petyarre, Lilly Kelly Napangardi, Jackie Kurltjunyintja Giles

In de tentoonstelling Nomaden In Kunst heeft het AAMU een primeur met het werk Moule De Moule En Forme Conique van Marcel Broodthaers uit 1965/66. Het is een van zijn eerste mosselwerken en werd pas onlangs gerestaureerd. Dit is een van de werken die naar het AAMU komen om tentoongesteld te worden in samenhang met vier toonaangevende kunstenaars uit de woestijngebieden van Centraal- en West-Australië.

Lees meer

Schittering. Een wereld van shimmer, rarrk and glitter

Schittering. Een wereld van shimmer, rarrk and glitter

12 oktober 2007 t/m 23 maart 2008

Schittering verleidt en trekt aan. Ook in de kunst. Is schittering in de kunst oppervlakkig of juist betekenisvol? Over deze vraag gaat de tentoonstelling Schittering. Zij voert u mee naar een wereld van shimmer, rarrk en glitter.


Lees meer

Two Laws... One Big Spirit

Two Laws... One Big Spirit

24 maart t/m 30 september 2007

Rusty Peters, een Australische Aboriginal kunstenaar, en Peter Adsett, een Nieuw-Zeelandse kunstenaar van Europese afkomst, zijn met elkaar een artistiek gesprek aangegaan. Elk van de in totaal veertien schilderijen is een antwoord op een vorig schilderij van een van beide kunstenaars.

Lees meer

Grootmeesters: van traditie naar hedendaagse kunst

Grootmeesters: van traditie naar hedendaagse kunst

9 september 2006 t/m 11 maart 2007

De tentoonstelling GROOTMEESTERS: van traditie naar hedendaagse kunst laat u prachtige werken van toonaangevende Aboriginal kunstenaars uit Australië zien. Kunstschilders die allemaal vertrekken vanuit een traditionele vormentaal. Met de aanreiking van westerse materialen ontwikkelen hun stijlen zich van een traditionele naar een individueel onderscheidende en herkenbare stijl.

Lees meer

Opening Doors

Opening Doors

24 januari t/m 27 augustus 2006

Het jaar 2006 is een feestelijk jaar. Het Aboriginal Art Museum viert zijn eerste jubileum met de grootse tentoonstelling OPENING DOORS; culture – art – celebration! Deze tentoonstelling opent letterlijk de deuren naar de andere wereld: de wereld van hedendaagse Australische Aboriginal kunst. 


Lees meer

Wear Your Dreams

Wear Your Dreams

16 september 2005 t/m 8 januari 2006

De tentoonstelling Wear your Dreams, Henk Schiffmacher als gastconservator en kunstenaar laat de huidige invloed zien van oeroude Aboriginal lichaamsdecoraties. Schilderingen, piercings en littekens zijn namelijk een belangrijke inspiratiebron voor hedendaagse kunst op lichaam én doek.

Lees meer

Law and Land. Art of the Spinifex People

Law and Land. Art of the Spinifex People

12 mei t/m 4 september 2005

In 1998 waren de felgekleurde paars-geel-zwarte stippelschilderijen cruciaal voor de succesvolle toekenning van het traditionele grondgebied aan het Spinifex People. Het Aboriginal Art Museum en Spinifex Arts Project uit Australië brengen deze aangrijpende gebeurtenis in beeld met de tentoonstelling Law and Land, Art of the Spinifex People.

Lees meer

UITgelegd

UITgelegd

21 september 2004 t/m 17 april 2005

Aboriginal kunst bestaat sinds 1971. Het is een nieuwe, hedendaagse kunststroming die voortkomt uit de samenkomst van twee culturen: de oeroude, traditionele Aboriginal cultuur en de moderne westerse cultuur. De kunst die hieruit is ontstaan, is het best te begrijpen met kennis van zowel de westerse als de Aboriginal achtergronden.


Lees meer

Images

Images

25 maart t/m 12 september 2004

De tentoonstelling Images geeft een actueel overzicht van het fotografisch werk van internationaal bekende Aboriginal kunstenaars. Aboriginal identiteit en achtergrond vormen de keuze voor de kunstenaars en hun werk. Het is voor het eerst dat Aboriginal fotografiekunst op zo’n grote schaal is samengebracht in één tentoonstelling in Europa. 


Lees meer

Women's Business

Women's Business

18 september 2003 t/m 14 maart 2004

Eind jaren ’70 neemt een groep Aboriginal vrouwen uit Utopia, een gebied ten noordoosten van Alice Springs, deel aan een bijzonder project: zij leren batikken. In het begin gebruiken de vrouwen de doeken zelf, voor rokken of kinderkleding. Wanneer er geld beschikbaar komt om het batikken professioneler aan te pakken, gaan de vrouwen werken op zijde in plaats van op katoen. Deze batiks worden door verschillende musea in Australië aangekocht en tentoongesteld. In de tentoonstelling Women’s Business worden ruim twintig batiks op zijde getoond. 


Lees meer

Geestige Beesten

Geestige Beesten

18 september 2003 t/m 14 augustus 2004

De tentoonstelling geestige beesten toont werken uit de museumcollectie waarop dieren uit Australië zijn afgebeeld die in het water, op het land of in de lucht leven. Er zijn onder andere schilderijen en houten beelden te zien waarop typische Australische dieren zijn afgebeeld als goanna’s, emoes en kangoeroes.

Lees meer

Het Oog van Simon Levie

Het Oog van Simon Levie

20 March - 7 September 2003

De tentoonstelling Het oog van Simon Levie werd samengesteld door Simon Levie, kunsthistoricus en voormalig directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Zijn keuze heeft geleid tot een zeer bijzondere tentoonstelling met kunstwerken van belangrijke Aboriginal kunstenaars uit Australië. Nog nooit eerder waren zoveel Aboriginal topwerken te zien uit Nederlandse kunstcollecties. 


Lees meer

Boombast Belicht

Boombast Belicht

14 september 2002 t/m 19 maart 2003

Boombast Belicht toont Aboriginal kunst uit het tropische noorden van Australie, uit Arnhem Land. Kunst uit Arnhem Land wordt vooral op boombast gemaakt met natuurlijke okerpigmenten. Rotsschilderingen op de steile rotswanden van Arnhem Land vormen de bron voor de boombastschilderijen.


Lees meer

Desert Art

Desert Art

23 februari t/m 23 juni 2002

De tentoonstelling Desert Art toont een selectie van kunstwerken uit de collectie van Gabrielle Pizzi. Zij was een zeer bekende verzamelaar van Aboriginal kunst. De tentoonstelling was ook te zien in Turijn. 


Lees meer

Beelden van Betekenis

Beelden van Betekenis

8 september 2001 t/m 3 februari 2002

Beelden van Betekenis gaat over de betekenis in Aboriginal kunst: het scheppen van de wereld, de sterke connectie met het land en over identiteit. De tentoonstelling is opgezet aan de hand van drie thema's: Voorouders, Droomtijd en Ceremonies.


Lees meer

De Ontmoeting

De Ontmoeting

Vanaf 3 maart 2001

De Ontmoeting is de openingstentoonstelling van het museum. Het AAMU opende zijn deuren op 3 maart 2001 met een tentoonstellilng die kunst toonde uit vier gebieden: het centrale woestijngebied rond Alice Springs, de Kimberley, Arnhem Land en Melville Island.


Lees meer

Schrijf in voor onze nieuwsbrief!

Bezoek ons

AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst

Oudegracht 176

3511 NP Utrecht

T 030 2380100

E info@aamu.nl

 

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur

Zaterdag en zondag: 11.00 - 17.00 uur

Ook geopend op Paasmaandag,

Pinkstermaandag en Tweede Kerstdag

Gesloten op 1 januari, 27 april, 25 december

Lees meer

x

Cookie Compliancy

We use cookies on our website to ensure that we give you the best possible user experience.

If you continue without changing your settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies. Click the button below to disable them.

Cookies enable us to identify the device you are using or when you are logged in. We use cookies that are strictly necessary to enable you to use the website, to provide certain basic functionality and to collect analytical data about the use of our website.

Read more...
Read less...
C